Mik azok a katekinek?
A katekinek számos növényben megtalálható antioxidáns vegyületek. Amellett, hogy kulcsfontosságú szerepet játszanak egyes növények színének, ízének és kórokozókkal szembeni ellenálló képességének kialakításában, az emberi szervezet számára is rendkívül fontosak. A katekineknek a bél mikrobiotával való kölcsönhatásuk révén olyan vegyületekké alakulnak át, amely a testünk számára még inkább hozzáférhetők, és fokozottabb egészségvédő hatással rendelkeznek. Ez a kölcsönhatás jelzi, hogy a katekinek többek, mint egyszerű antioxidánsok. Hatással vannak fontos fiziológiai folyamatokra, beleértve az anyagcserét, a gyulladások szabályozását, és a sejtek védelmét is, ezért kiemelt figyelmet kapnak az egészségtudomány világában.
Milyen egészségvédő hatásokat köszönhetünk a katekineknek?
Az eddigi tanulmányok a katekinek számos jótékony tulajdonságáról beszámoltak már, kiemelve fontosságukat az egészséges és változatos étrendben. Lássunk ezek közül néhányat!
Segíthetnek a szájüreg egészségének megőrzésében
Egyes beszámolók szerint a katekinek gátolhatják bizonyos baktériumok növekedését, csökkentve például a rossz lehelet kockázatát, és megelőzve egyes fogínybetegségek kialakulását is.
Óvhatják a bőrt
A katekinek erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai védelmet nyújthatnak a bőr korai öregedésével, valamint bizonyos mértékben az UV-sugárzás okozta károsodással szemben.
Védhetik a szív- és érrendszer egészségét
A katekinekben gazdag ételek rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint optimalizálásában, ami jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Támogathatják a súlykezelést
Kimutatták, hogy a katekinek, különösen koffeinnel kombinálva, fokozhatják az anyagcserét és segíthetnek a fogyásban.
Fokozhatják a kognitív funkciókat
A katekinek antioxidánsok lévén segíthetnek az idegsejtek védelmében, javítva a kognitív funkciókat és potenciálisan csökkentve egyes neurodegeneratív betegségek kockázatát is.
Segíthetnek a cukorbetegség kezelésében
A katekinek hozzájárulhatnak a vércukorszint szabályozásához, ami előnyös lehet prediabétesz és cukorbetegség esetén, illetve abban az esetben, ha ezek fokozott kockázata áll fenn.
Védhetik a csontok egészségét
A katekinek összefüggésbe hozhatók a csontsűrűség és -erősség javulásával, illetve egyes beszámolók szerint segíthetnek a csontritkulás, illetve a gyermekkori csontritkulás kockázatának csökkentésében is.
Csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát
Egyes tanulmányok szerint a katekinek képesek lehetnek gátolni bizonyos típusú daganatok növekedését.
Mik a katekinek leggazdagabb forrásai?
A katekinek leggazdagabb forrásai a zöld tea, különösen a matcha, amely a zöld tea leveleinek koncentrált, porított formája. Más kiemelkedő forrásai közé tartozik a kakaó és az étcsokoládé, a fekete áfonya, a cseresznye és a kékszőlő. Mindegyik forrás a katekinek egyedi keverékét kínálja, hozzájárulva nemcsak azok különleges színéhez és ízéhez, hanem rendkívüli egészségügyi előnyeikhez is.
Ajánlott termékek: Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé és Mannavita Prémium Kakaópor
Hogyan fogyasszuk a katekineket tartalmazó ételeket és étrend-kiegészítőket?
- Fogyasszuk a katekinek leggazdagabb forrásait, mint például a zöld tea, a lehető legkevésbé feldolgozott formában, hogy azok magas antioxidánstartalmát megőrizzük.
- A katekinek kivonásához a zöld teát javasolt 80-85°C fokos vízzel elkészíteni.
- A katekineket tartalmazó étrend-kiegészítők étkezések során, egészséges zsírokkal való bevétele elősegítheti azok felszívódását.
- A biológiai hasznosulás fokozása érdekében a C-vitaminban gazdag ételekkel való bevitel szintén előnyös lehet.
- Kerüljük a vas étrend-kiegészítők fogyasztását, amikor katekineket tartalmazó ételeket vagy kiegészítőket veszünk be, mivel a nagy mennyiségű vas gátolhatja a katekinek felszívódását.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://link.springer.com/10.1007/978-1-47
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK138029/
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/49
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK246911/
Fotó: Cup of Couple