Mi az a K-vitamin?
A K-vitamin egy zsírban oldódó, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitamin. Két fő formája a számos növényben megtalálható fillokinon, valamint az emberi bélben lévő baktériumok által termelt menakinon. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében, így megfelelő bevitele kiemelkedő fontosságú a vérzészavarok, valamint oszteoporózis, más néven a csontritkulás megelőzéséhez is.
Milyen tünetekben mutatkozhat meg a K-vitamin túlzottan alacsony szintje?
A K-vitaminhiány legjellemzőbb tünetei közé tartoznak a vérzéssel kapcsolatos rendellenességek, mint például a rendszeres orrvérzés, a túlzottan erőssé vált menstruáció, valamint a véres vizelet vagy széklet. Súlyos K-vitaminhiány következtében akár még komolyabb vérzési rendellenességek is kialakulhatnak. A nem megfelelően kezelt K-vitaminhiány a csontok egészségére is negatív hatással lehet, mely számos, a csontokat érintő betegségben is megmutatkozhat.
Hogyan alakulhat ki a K-vitaminhiány, és kik vannak fokozott kockázatának kitéve?
A K-vitamin hiány szerencsére meglehetősen ritka. Jellemzően akkor fordul elő, amikor nem viszünk be elegendőt belőle az étkezések során, illetve amikor a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből bevitt K-vitamint. A K-vitaminhiányt bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók rendszeres alkalmazásának következtében is kialakulhat, hiszen ezek egyes esetekben csökkenthetik, vagy akár gátolhatják a K-vitamin felszívódását és hasznosulását. Azok, akik bizonyos gyulladásos bélbetegségekben szenvednek, szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve mind a K-vitamin, mind más kulcsfontosságú tápanyagok hiányának.
Hogyan előzhető meg és kezelhető a K-vitaminhiány?
Szerencsére a K-vitamin megfelelő szintjéről egyszerűen gondoskodhatunk az egészséges és változatos táplálkozással. A K-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak az alábbiak:
- zöld leveles zöldségek, mint például a spenót és a kelkáposzta
- keresztesvirágúak, például a brokkoli, a kelbimbó, káposzta, karalábé
- növényi zsiradékok, mint például az olívaolaj, a tökmagolaj, vagy a szőlőmagolaj
- erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta és egyes sajtok
- szójaszósz és más fermentált szójatermékek
- méhkenyér, mint például a Mannavita 100% Méhkenyér
- bogyós gyümölcsök, mint például a fekete berkenye, a fekete szeder, a fekete áfonya, a szőlő, illetve a goji bogyó, valamint az ezekből készült lekvárok és gyümölcslevek, mint például a Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé, vagy a Mannavita Goji Gyümölcslé
- a sokak kertjében megtalálható csonthéjas gyümölcsök, mint például a szilva és a sárgabarack
- egyes gyökérzöldségek, mint például a paszternák
- népszerű fűszernövények, mint például a petrezselyem
- friss és préselt búzafű, vagy búzafű italpor, mint például a Mannavita Nyers Búzafű Italpor
- füge
- kiwi
- gránátalma
- kaliforniai paprika
A K-vitaminhiány kezelésére számos módszer áll rendelkezésre. Ha a hiányt még időben észlelik, a tünetek rövid időn belül, hatékonyan csillapíthatók a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, illetve az azt tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával. A kezelés időtartama és sikeressége természetesen nagyban függ a K-vitaminhiány okától és mértékétől. Ha a hiányt bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók okozzák, orvosunk módosíthatja a kezelést a már fennálló panaszok enyhítése, illetve a további panaszok megelőzésének érdekében.
A K-vitaminhiány súlyos eseteiben vérzésgátló kezelés lehet indokolt, amely a vitaminhiány okozta vérzési zavarok kezelésére szolgál. Fontos megjegyezni, hogy a személyre szabott kezelés, illetve a súlyos komplikációk elkerülése érdekében fontos szakemberhez fordulnunk.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/supplements/vitamin-k/
https://examine.com/summaries/study/40XrGd/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725668/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK551578/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4600246/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32605143/
Fotó: Tim Douglas